Blog Prosecco

3 wyśmienite powody, by wybrać się do Wenecji Euganejskiej

21.01.2019

Wenecja Euganejska to region w północno wschodniej części Włoch. To zaledwie dwie godziny lotu samolotem z Warszawy. Co roku to miejsce odwiedza 30 milionów turystów z całego świata. Dlaczego trzeba się tam wybrać?

Zamiast stać w korkach wśród spalin, W Wenecji po mieście będziesz poruszać się gondolą. Zobaczysz balkon Julii w Weronie a może nawet spotkasz Angelinę Jolie lub Penelope Cruz, jeśli wyprawę zaplanujesz podczas słynnego Festiwalu Filmowego w Wenecji. Spróbujesz też lokalnych specjałów. Czy wiesz, że to właśnie z Wenecji wywodzi się prosecco i tiramisu?

Wenecja Euganejska to kraina prosecco

Prosecco zna cały świat. To najpopularniejsze bąbelki, uwielbiane za swój orzeźwiający i owocowy charakter. Powstają w Wenecji Euganejskiej ale nie w miejscowości Prosecco, która także znajduje się w tym regionie. Wino produkuje się w okolicy Treviso, na północ od słynnego miasta na wodzie - Wenecji. Pomiędzy miastami Conegliano oraz Valdobbiadene ciągnie się szlak prosecco obsadzony winoroślami glera, tworząc malowniczy krajobraz.

We Włoszech makaron, w Wenecji - ryż

Podczas gdy kuchnia włoska kojarzona jest głównie z makaronem, w Wenecji podstawą dań jest ryż. Można tam spróbować wyjątkowego risotto przyrządzanego na mnóstwo sposobów: z owocami morza, mięsem lub z warzywami, na przykład z karczochami, fenkułem albo z cukinią. Istnieją też nietypowe wersje jak z baraniną i cynamonem lub czarne risotto. Innymi lokalnymi specjałami są na przykład tiramisu - deser z dodatkiem kawy, dojrzewający ser - grana padano albo popularna w Wenecji polenta - danie z mąki kukurydzianej.

Znasz słynny drink Bellini? Powstał w Wenecji

Na pomysł wymieszania prosecco z brzoskwiniami wpadł Giuseppe Cipriani - właściciel Harry’s Bar. To właśnie tym drinkiem jako pierwsi orzeźwiali się u niego Ernest Hemingway czy Orson Welles. Kultowy bar funkcjonuje do dziś w prawie niezmienionym wnętrzu. Bellini także od 80 lat serwuje się tam w ten sam sposób.

To kiedy wyruszasz spróbować tego wszystkiego na miejscu?

Serwis korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”.