Blog Prosecco

6 rzeczy o Prosecco

11.01.2019

Czy wiesz, że jeszcze do niedawna prosecco w ogóle nie miało bąbelków? Jest bardziej musujące niż piwo i mniej niż szampan. Zebraliśmy kilka ciekawostek o najpopularniejszym włoskim winie musującym.

Źródło Prosecco

Jest wiele teorii na temat pochodzenia prosecco. Najbardziej prawdopodobna mówi o winie nazywanym pucino, którego historia sięga jeszcze czasów cesarstwa rzymskiego. Wino było produkowane w okolicach Triestu, a nazwę zawdzięczało miastu Pucino. Trudno byłoby skojarzyć je z dzisiejszym prosecco. Dawniej nie miało bowiem bąbelków. Pojawiły się dopiero w XIX wieku.

Pomiędzy piwem a szampanem

Większość prosecco występuje w wersji spumante. Oznacza to intensywność musowania. Ciśnienie w butelce sięga wówczas 3 bar, podczas gdy w piwie - 1,5 bar, a w szampanie - 6 bar.

Nietypowe prosecco

- to takie bez bąbelków. Prosecco w wersji spokojnej to rzadkość ale jest dziś dostępne. Określane jest jako tranquillo. Z kolei frizzante oznacza wino delikatnie musujące. Jest również mniej popularne od „klasycznego” prosecco.

Wino, region i winorośl

- dawniej to wszystko kryło się pod nazwą prosecco. Właśnie dla rozróżnienia tych określeń, wprowadzono nowe oznaczenie winogron - Glera. Prosecco jest zaś chronioną nazwą pochodzenia geograficznego, przeznaczoną dla win musujących z regionów Wenecja Euganejska i Friuli Wenecja Julijska.

2013

- to rekordowy rok dla prosecco. Po raz pierwszy sprzedano więcej włoskiego wina musującego od francuskiego szampana.

W listopadzie Beaujolais, w sierpniu - Prosecco

Podczas gdy Beaujolais Nouveau ma swoje święto w listopadzie, Dzień Prosecco obchodzimy 13 sierpnia. Mimo, że to wydarzenie dopiero staje się popularne, to kieliszek prosecco i tak często towarzyszy nam latem.

Serwis korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”.