Blog Prosecco

Mimoza – prosty drink z prosecco i sokiem z pomarańczy

07.01.2019

Czasem przychodzi taki dzień , kiedy masz ochotę usiąść w fotelu i kompletnie nic nie robić. Idealnym sposobem na kobiecy wieczór, jest kieliszek dobrze schłodzonego prosecco. Ale jeszcze lepszym pomysłem jest prosty drink z prosecco i sokiem z pomarańczy – czyli Mimoza..

Wraz ze wzrostem popularności prosecco w naszym kraju, świadomość konsumenta otworzyła się na nowe, szersze horyzonty. Jednym z nich są koktajle z dodatkiem musującego włoskiego wina, które mogą okazać się świetnym zwieńczeniem planowanej imprezy. I dzisiaj w moim pierwszym tekście i przepisie na prossecco.pl chciałbym zacząć od klasycznego, prostego koktajlu jakim jest Mimoza. Jeżeli większość z Was nadal ma w głowie, że drinki to coś pracochłonnego, do czego trzeba masę sprzętów barmańskich i dodatków,to jesteście w błędzie. Dzisiejsza moja propozycja będzie lekkim zwieńczeniem ciężkiego dnia, ale może być też idealną alternatywą na spotkanie w kobiecym gronie.

Bellini to orzeźwiający, lekko cytrusowy drink, którego głównymi składnikami będzie wspomniane wcześniej prosecco i sok pomarańczowy. Idealny smak osiągniemy jeśli do schłodzonego prosecco dodamy świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Osobiście uwielbiam, jeśli w drinku można poczuć miąższ owoców jakie dodajemy do środka. A użycie wyciskarki i dodanie świeżego soku z pomarańczy zapewni nam takie doznania. Ale co jeśli nie macie wyciskarki i świeżo wyciskanego soku pomarańczowego? Bez problemu możecie soku z kartonu. W większości sklepów dostaniecie sok pomarańczowy z miąższem. Uwierzcie mi na słowo, że idealnie komponuje się z dobrze schłodzonym prosecco. Wiem, że Wasze kubki smakowe już wariują i czekacie na przepis tak więc przechodzę do sedna!

Przepis na drinka Mimoza z prosecco i sokiem z pomarańczy

KROK 1:

Do zmrożonego kieliszka do prosecco dodaj 60 ml soku pomarańczowego.

KROK 2:

Uzupełnij całość dobrze schłodzonym prosecco Cin&Cin.

Poradnik

Jako, że do drinka z prosecco nie dodajemy lodu warto przed podaniem drinków gościom zmrozić kieliszki. Jak to zrobić? Kieliszki do prosecco polewamy wodą i wstawiamy do zamrażarki. W ten sposób nasz drink przez dłuższy czas utrzyma idealną temperaturę.

Mam nadzieję, że tak prostym przepisem przywitacie swoich gości w postaci welcome drinka, albo zrelaksujecie się w fotelu z kieliszkiem Mimozy w dłoni. Ja nazywam się Przemysław Szoplewski i postaram się Was wprowadzać w świat drinków i koktajli z prosecco, wprowadzając w życie hasło mojego bloga – zmieniamy kulturę picia alkoholu. W kolejnym wpisie przygotujemy smaczny drink z prosecco i musem z brzoskwiń. Aby tego nie przegapić wpadaj do nas częściej! Serwus!

Serwis korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”.