Blog Prosecco

Poncz z miętą i prosecco w stylu Mojito

01.02.2019

Jeżeli kochasz prosecco, a smak prawdziwego Kubańskiego Mojito sprawia, że w jednej chwili przenosisz się myślami do tętniącej życiem w rytmie kubańskiej salsy Havany, to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Ciebie. Tym razem zapraszam Was na przepis na poncz z prosecco w stylu Mojito, który połączy stonowane smaki wytrawnego prosecco z orzeźwiającym uderzeniem limonki i mięty. Dodatkiem który sprawi, że nogi poniosą Cię na parkiet podczas domówki będzie kubański jasny rum. Gotowi? Zaczynajmy!

Połączenie dzisiejszych składników nie było przypadkowe. Mi osobiście mięta, limonka jak i prosecco kojarzy się przede wszystkim z orzeźwieniem, ale i wykwintnością. Poncz to idealna alternatywa dla osób, które przygotowują domówkę dla większej ilości znajomych. Jeżeli jesteście miłośnikami amerykańskich komedii, to przynajmniej raz w życiu na ekranie telewizora widzieliście studenckie domówki, podczas których poncz leje się strumieniami, a zabawa wymyka się spod kontroli. Nasza polska gościnność w połączniu z amerykańskim szaleństwem, może okazać się wybawieniem dla osób, które wolą zabawiać gości, zamiast co chwila zerkać, czy komuś właśnie nie skończył się mozolnie przez Was przygotowany wcześniej drink. Duża misa z ponczem postawiona w ustronnym miejscu już po chwili może okazać się miejscem, przy którym zbierają się wszyscy imprezowicze.

Dzisiejszy przepis na poncz jest na tyle uniwersalny, że Twoi przyjaciele nie będą mogli oderwać się od misy z ponczem. Wszakże Mojito i prosecco to jedne z najpopularniejszych smaków ukochanych przez Polaków. Bazą dzisiejszego przepisu będzie jasny rum, który doda procentów i charakteru naszemu przepisowi. Jeżeli lubicie eksperymentować to zamiast klasycznej mięty możecie użyć np. mięty ananasowej czy pomarańczowej. Roztarcie w dłoniach uprzednio umytej mięty sprawi, że nasza mikstura uzyska dużo więcej tak przez nas uwielbianego miętowego aromatu. Lód w dzisiejszym przepisie nie tylko ma za zadanie ochłodzić, ale także lekko rozwodnić i osłabić moc alkoholu użytego w ponczu. Prosecco, które dodamy na końcu powinniśmy wcześniej schłodzić, aby nie przyspieszać procesu topnienia lodu w misie z ponczem.

Jeżeli rozpaliłem w Was ciekawość do przygotowani najlepszego ponczu ever to wazy i dzbanki w dłoń. Zaczynamy!

Potrzebne składniki

  • 0,7 litra prosecco Cin&Cin
  • 0,5 litra rumu
  • garść świeżych liści mięty
  • 5 limonek
  • 100 ml syropu cukrowy
  • lód

Przepis na Poncz Mojito krok po kroku:

KROK 1:

Z umytych limonek wyciśnij sok do dużej wazy lub misy na poncz.

KROK 2:

Do środka dodaj umyte liście mięty, syrop cukrowy (przepis poniżej), rum oraz lód.

KROK 3:

Dodaj prosecco i całość zamieszaj.

KROK 4:

Smacznego!

Poradnik

Do rondelka wlej 100 ml wody i wsyp 100 gram cukru. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia i przelej do butelki z zamknięciem. W lodówce syrop można przechowywać do 3 tygodni.

Tak przygotowany poncz dla moich znajomych okazał się strzałem w dziesiątkę. Nie znam ani jednej kobiety która nie lubi smaku Mojito, a na słowo prosecco nie rzuca swoich obowiązków w kąt, mogąc delektować się wytrawnym smakiem popularnego wina musującego. Jeśli połączysz dwa popularne smaki w jednej wazie bądź pewien, że Twoja impreza przeciągnie się do samego rana. Lepiej zaopatrzcie się w duże ilości limonek i prosecco ;)

Serwis korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”.