Blog Prosecco

Prosecco i spaghetti nero di sepia

09.11.2018

Prosecco to idealne wino na każdą okazję, czy to urodzinowe uroczystości, pikniki w parku czy tylko wtorkowy wieczór po długim dniu pracy. Pasuje do wszystkiego! Od świeżych ryb, przez grillowane warzywa czy fantazyjne dania oznaczone gwiazdką Michelin, aż po półmisek popcornu. Ale przede wszystkim prosecco idealnie pasuje do samego siebie. Niewątpliwie, jest to jedno z najbardziej gastronomicznych win dzięki swojej prostocie i wartości jaką oferuje. Prosecco ma jeszcze jedną dodatkową zaletę, można je również używać w kuchni, jako jeden z podstawowych składników do podkreślenia smaku potraw.

Jedną z takich potraw jest spaghetti di sepia z krewetkami i sosem na bazie wina prosecco. Nie znam nawet jednej osoby, która by nie lubiła tego rodzaju makaronu. A Wy próbowaliście już spaghetti di sepia? To czarny makaron barwiony atramentem z kałamarnicy lub mątwy. Idealnie łączy się z różnego rodzaju owocami morza ze względu na delikatną morską nutę, co pomaga w podkreśleniu naturalnych smaków. Przepis na to danie jest szybki i prosty w wykonaniu, jak większość przepisów kuchni włoskiej, jednej z najlepszych kuchni na świecie i moich ulubionych.

Potrzebne składniki

  • 1 opakowanie krewetek
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki prosecco
  • peperoncino
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • spaghetti di sepia
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Przygotowanie w dwóch krokach:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek wyciskamy przez praskę dodajemy oliwę z oliwek i szczyptę peperocino. Gdy już mamy gotową marynatę, obtaczamy w niej krewetki i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy krewetki, solimy i chwilę podsmażamy. Następnie dolewamy prosecco i mieszamy od czasu do czasu, do momentu aż alkohol odparuje i sos trochę zgęstnieje

KROK 2: GOTUJEMY MAKARON

Spaghetti gotujemy, koniecznie al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie myjemy natkę pietruszki i grubo siekamy. Gdy makaron będzie już gotowy przekładamy go do sosu z krewetkami i dodajemy natkę pietruszki. Całość mieszamy, tak by makaron był cały obtoczony sosem.

Wykładamy wszystko na talerz i serwujemy koniecznie z kieliszkiem prosecco, będzie to wyśmienite towarzystwo do tej potrawy.

Smacznego!

Autorka tekstu: Anna Kopała, prowadzi bloga byanja.pl
Zdjęcia: Tomasz Kalota

Anna Kopała

Cześć, mam na imię Anja. Uwielbiam podróże, gotowanie i fotografię. Do tego dołączyło wino i wszystko co jest z nim związane. Tutaj dzielę się z Tobą swoimi inspiracjami. Będzie mi miło jak będziesz do mnie zaglądać. Poznaj mnie i śledź bloga.

Serwis korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”.